Pyłek pszczeli, znany także jako pyłek kwiatowy jest jednym z najlepiej przebadanych produktów pszczelich. Jest bogaty, między innymi, w witaminy, białka, minerały i aminokwasy. Polecany jest jako produkt uzupełniający codzienną dietę zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) zwany jest także niekiedy “bombą witaminowa”. W składzie pyłku kwiatowego znajduje się bowiem kilkadziesiąt składników ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu, które wspomagają zarówno profilaktykę jak i leczenie wielu różnorakich chorób, w tym ważne witaminy, minerały, białka i aminokwasy.
Pyłek kwiatowy jest często włączany do diety u osób chorych na różnorakie choroby (np. choroby układu krwiotwórczego, wątroby, choroby serca, choroby układu nerwowego). Ważną właściwością pyłku kwiatowego jest również jego działanie wzmacniające system odpornościowy organizmu. Z tego względu zaleca się spożywanie pyłku także profilaktycznie, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowych, kiedy najczęściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia, grypę itp.
Pyłek kwiatowy, oprócz swego niemal magicznego działania, jest też produktem w 100 procentach naturalnym. Pyłek jest zbierany przez robotnice pszczoły miodnej – pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, który wykorzystują jako pożywienie.
Ile kosztuje pyłek kwiatowy? W sklepach pszczelarskich i u pszczelarzy pyłek kosztuje w granicach 50 zł za 1 kg. Nie jest to cena wygórowana, biorąc pod uwagę, że stosując pyłek profilaktycznie zazwyczaj dzienna dawka wynosi 1-2 małe łyżeczki.
Źródła: pszczoly.info | zdrowiejemy.com.pl